Политика за колачиња

За да разбереме како посетителите ja користат нашaтa веб-страницa и за да им овозможиме подобро искуство, може да собираме некои ваши податоци преку специјалната алатка наречена „колачиња“

Што се колачиња?

Колачињата претставуваат мали датотеки со податоци кои се поставени на вашиот компјутер или мобилен уред кога посетувате одредена веб-страница. Колачињата често се користат од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, со цел да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата.

Колачињата се разликуваат според нивните својства:

  • Колачињата за сесија („сесиски колачиња“ се колачиња кои автоматски се бришат кога интернет пребарувачот е затворен), додека трајните колачиња остануваат зачувани во интернет пребарувачот до истекот на одреден период (кој може да трае неколку минути, денови или повеќе).
  • Колачиња од прва страна (поставени од сопственикот на веб-страницата) или колачиња од трета страна (поставени од надворешен партнер кој ја користи веб-страницата за одредена функционалност).

Какви колачиња користиме?

Користиме три вида колачиња:

  • Строго неопходни колачиња, кои се неопходни за правилно функционирање на веб-страниците. Без овие колачиња, функционалноста на овие веб-страници би била значително намалена.
  • Функционални колачиња, кои ги паметат изборите направени од корисникот, со цел да го подобрат неговото корисничко искуство.
  • Аналитички колачиња, кои се користат за анализа на веб-страниците и за маркетинг цели. Овие колачиња на нашата веб-страница се користат на следниот начин:Колачиња за анализа и прилагодување: овие колачиња собираат информации што се користат во збирна форма со цел да ни помогнат подобро да разбереме како се користат нашите веб-страници и колку се ефективни нашите маркетинг кампањи, или да ни помогнат да ги приспособиме нашите веб-страници и апликации за корисникот со цел да го подобриме корисничкото искуство.

 

Како можам да управувам со колачиња?

Можете да управувате и/или да ги бришете колачињата на повеќе начини - за повеќе информации, видете го следниот линк: aboutcookies.org. Можете да ги избришете сите колачиња кои веќе се на вашиот компјутер и можете да ги поставите повеќето пребарувачи да спречуваат складирање на колачиња. Меѓутоа, ако го направите ова, ќе мора рачно да приспособувате некои поставки секогаш кога ќе ги посетувате веб-страниците и можно е некои услуги и функционалности да не работат.

Ние користиме аналитички колачиња само врз основа на ваша согласност. Кога првпат ќе ги посетите овие веб-страни, ќе се појави графички банер со барање за согласност за поставување колачиња. Ако кликнете на копчето „Прифаќам“ во банерот или кликнете на „Овозможи“ во делот „Список на користени аналитички колачиња“, ќе се смета дека сте дале согласност за употребата на горенаведените аналитички колачиња, а ние ќе ги поставиме овие колачиња на вашиот компјутер. Банерот повеќе нема да се појавува се додека колачето е сè уште активно. Доколку во кое било време одлучите поинаку и сакате да одбиете употреба на аналитички колачиња, кликнете на „Оневозможи“ во делот „Список на користени аналитички колачиња“.

Доколку имате потреба контактирајте го Офицерот за заштита на лични податоци:

 

АЛКАЛОИД АД Скопје

Бул. Александар Македонски бр. 12

1000 Скопје

За Офицер за заштита на лични податоци

Е-маил на Офицерот за заштита на лични податоци: dpo@alkaloid.com.mk

 

Колку често ја ажурираме оваа Политика за колачиња?

 

Оваа Политика за колачиња се ажурира согласно промените на колачињата што ги користиме или од други оперативни, правни или регулаторни причини. Затоа ве молиме редовно да ја прегледувате оваа Политика за колачиња за информации за тоа како ги користиме колачињата и поврзаните технологии.

 

Датумот подоле го означува последното ажурирање на оваа Политика за колачиња.

01.03.2023